Nie tylko psychologia, ale i żywienie. „Kuchnia malucha. Profesjonalny poradnik żywienia dla małych dzieci”.

Niektórym mogłoby się wydawać, że od psychologii dziecka do kuchni daleka droga. Jednak nic bardziej mylnego. Dieta i sposób odżywiania ma znaczenie również w wielu kwestiach związanych z psychologią i funkcjonowaniem człowieka.

Warto zatem skupić się również na kwestii żywienia, co z pewnością znajdzie swoje pozytywne odzwierciedlenie także w innych aspektach życia. Dlatego też dziś mniej o psychologicznie, a bardziej smacznie.

BLW (Baby Led Weaning), często określana jako bobas lubi wybór to metoda wprowadzania pokarmów stałych do diety dziecka. Ostatnimi czasy coraz bardziej zyskuje ona na popularności i polega na pozwalaniu niemowlakowi na wybranie spośród podanych produktów, tego na który ma ochotę i samodzielne włożenie go rękami do ust. Korzyści takiej diety jest wiele, o czym mówią zarówno dietetycy, jak i rodzice.

Pozytywnych następstw stosowania takiej metody rozszerzania diety maluszka można doszukiwać się także w psychologii rozwojowej. Do tych korzyści nalezą m.in.:

  • nauka samodzielności;
  • aktywne poznawanie świata poprzez eksperymentowanie z jedzeniem;
  • rozwój i integracja zmysłów;
  • ćwiczenie koordynacji oko-ręka i chwytu;
  • korzystny wpływ na rozwój społeczny ;
  • profilaktyka chorób i zaburzeń związanych z jedzeniem;
  • wzmacnianie u dziecka wiary w siebie.

To tylko kilka niezwykle ważnych aspektów. Wspominam o tym, ponieważ ta metoda coraz bardziej zyskuje na popularności, ale rodzice nie zawsze wiedzą jak do niej podejść i jakie posiłki przygotowywać. Naprzeciw wychodzi Dorota Szymańska w swojej książce „Kuchnia Malucha”, w której w prosty sposób pisze o tej metodzie i podsuwa mnóstwo pomysłów na szybkie, smaczne i zdrowe posiłki dla malucha do trzeciego roku życia.

Książka Kuchnia malucha to profesjonalny poradnik żywienia małych dzieci napisany w prosty i przystępny sposób. Znajdziecie w nim opis żywienia dziecka w pierwszych trzech latach życia, zgodny z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia. W tej książce nie zabraknie też szeregu informacji dotyczących zasad prawidłowego żywienia dziecka i komponowania posiłków, warunków rozszerzania diety czy karmienia maluchów z alergią pokarmową. Nie mniej ważne jest też żywienie dziecka podczas choroby i interakcje poszczególnych składników jedzenia z lekami, ale o tym też możecie przeczytać w „Kuchni malucha”. Do tego wszystkiego przykładowe jadłospisy, a także mnóstwo szybkich i przede wszystkim smacznych przepisów.

Jesteśmy tym, co jemy – pamiętaj o tym podając jedzenie swojemu dziecku!